Tortilla española y Tzatziki griega

ισπανική ομελέτα κι ελληνικό τζατζίκι

14/10/2014 by in category Gastronomía with 0 and 5
Home > Entradas > Gastronomía > TORTILLA y TZATZIKI

Τζατζίκι το ελληνικόν

  • 2 ελληνικά γιαούρτια (των 220 γρ. το καθένα)
  • 2 τριμμένες σκελίδες σκόρδου
  • μισό ξεφλουδισμένο και ψιλοκομμένο αγγούρι
  • μισό ματσάκι ψιλοκομμένου άνηθου
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • αλάτι και πιπέρι

Βάλτε σε ένα βαθύ πιάτο ή μπολ το ψιλοκομμένο αγγούρι, τρίψτε το και ανακατέψτε το καλά. Αφήστε το για μια ώρα. Στραγγίστε το καλά σε ένα σουρωτήρι. Στη συνέχεια ανακατέψτε σε ένα μπολ το γιαούρτι, το σκόρδο, τον άνηθο, το αλατοπίπερο και το λάδι. Προσθέστε στο μίγμα το αγγούρι και ανακατέψτε καλά.

Σερβίρεται κρύο. Γαρνίρουμε με ελιές και φύλλα μαϊντανού.

gastronomia-1

Tzatziki griega

  • 2 yogures griegos (cada uno de 220 gramos)
  • 2 dientes de ajo triturados
  • 1/2 pepino pelado y triturado
  • 1/2 ramito de eneldo muy picado
  • 2 cucharadas de aceite de oliva
  • sal y pimienta

Ponga el pepino triturado en un plato hondo, sazónelo bien y mézclelo. Déjelo durante una hora. Escurra bien el pepino en un escurridor. A continuación, en un plato hondo mezcle el yogur con el ajo, el eneldo, la sal, la pimienta y el aceite de oliva. Añada el pepino y mezcle bien todo.

Se sirve frío. Adorne con aceitunas y hojas de perejil.

gastronomia-1

añadir προσθέτω
batir χτυπάω
calentar θερμαίνω
cortar κόβω
cuajar -se πήζω
dejar αφήνω
echar ρίχνω
enfriar κρυώνω
escurrir στραγγίζω
fijar παρακολουθώ
freír τηγανίζω
hervir βράζω
hornear ψήνω
mezcla μείγμα
moler αλέθω
pellar ξεφλουδίζω
precalentar προθερμαίνω
rallar τρίβω
remover απομακρύνω
sacar βγάζω
a fuego lento σε χαμηλή φωτιά
a la plancha/parrilla στη σχάρα
al horno στο φούρνο
asado φούρνου
cazarola κατσαρόλα
frito τηγανητό
guisado μαγειρευτό
hervido βραστό
olla χύτρα
sartén τηγάνι

Τορτίγια (ομελέτα) η ισπανική

  • 500 γρ. ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες πατάτες
  • 4 χτυπημένα αυγά
  • 1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι
  • 3 κουταλιές της σούπας ηλιέλαιο
  • αλάτι και πιπέρι

Ζεσταίνουμε δύο κουταλιές της σούπας λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι, προσθέτουμε τις πατάτες και το κρεμμύδι και τα τσιγαρίζουμε για 15 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς. Αφαιρούμε από το τηγάνι. Χτυπάμε τα αυγά, τα ανακατεύουμε με τις πατάτες και αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε 1-2 κουταλιές της σούπας λάδι στο τηγάνι και ρίχνουμε μέσα το μείγμα. Όταν δείτε ότι η τορτίγια έχει ψηθεί από τη μία πλευρά, αναποδογυρίστε με τη βοήθεια ενός πιάτου και αφήστε την να ζεσταθεί για περίπου 1 λεπτό ακόμη.

Σερβίρετε την τορτίγια κομμένη σε κομμάτια σαν μεζέ ή σαν κρύο κύριο πιάτο.

gastronomia-2

Tortilla española (de patatas)

  • 500 gramos de patatas, peladas y cortadas en rodajas
  • 4 huevos batidos
  • 1 cebolla cortada en dados
  • 3 cucharadas de aceite de girasol
  • sal y pimienta

Caliente dos cucharadas de aceite en una sartén grande, añada las patatas y la cebolla, fríalas durante 15 minutos removiendo continuamente. Retírelas de la sartén. Bata bien los huevos y mezcle con las patatas. Salpimiente. Añada 1-2 cucharadas de aceite a la sartén y vierta la mezcla. Cuando vea que el huevo ha cuajado por un lado y se despega fácilmente, dé la vuelta a la tortilla con la ayuda de un plato y déjela al fuego durante 1 minuto más.

Sirva la tortilla cortada en trozos para tapa o entera como plato frío.

gastronomia-2

La paella mixta

Mousaka griega

Cocina Española

© griegos aficionados a la lengua española